Netwerk schatting oogstdatum maïs 2023

Dit bericht werd geplaatst in Maïs, Nieuws, Praktijkonderzoek, Voorlichting en getagd , op .

Stand van zaken 31 augustus 2023: De eerste maïs kan eraf

De zomerse weersomstandigheden van de afgelopen dagen deden de afrijping van de mais versnellen. Gemiddeld genomen was er een stijging van 3.6% over alle locaties heen. Voor de locaties Tongeren en Westerlo was de sprong 6%.

De (zeer) vroege rassen LG31206 en Benedictio zitten gemiddeld genomen 30% of meer. Al zijn er wel verschillen tussen de locaties. Op de laatgezaaide locaties Ravels en Poperinge halen deze rassen maximaal 28% drogestof. In Tongeren heeft LG31206 een drogestofpercentage van meer dan 38%.  In Lendelede blijven ondanks de tijdige zaai net onder 30% hangen. De latere rassen SY GLorius en P8888 halen gemiddeld genomen geen 30%. Ook hier weer zit er een duidelijk verschil tussen de locaties. In Tongeren begint stilaan het oogstmoment voor beide rassen te naderen. In Westerlo is dit voor SY Glorius het geval.

Tabel week 36: Drogestofgehaltes 1 staal per ras per locatie, staalname op 7/9 met stijging in drogestofgehalte ten opzichte van 31/8.

De cijfers laten zien dat zeker wat  (zeer) vroege rassen betreft, de oogst mag starten. De planten zien er doorgaans nog groen uit. Dit betekent niet dat de planten nog niet rijp zijn dus is het zeer belangrijk om op tijd de rijpheid van de kolven in te schatten. Gebruik zeker de fiche om aan de hand van je eigen waarnemingen het drogestofgehalte van je maïs in te schatten:

Het gevaar is dat op het moment dat de bladeren zichtbaar beginnen af te drogen, het drogestofgehalte niet meer in het optimale traject zit.

Na staalnamedatum (7 september) zijn er nog 4 zomerse dagen van meer dan 30°C geweest, voor de dagen erna is er koeler weer voorspelt. De mais zal echter verder blijven afrijpen. Het is raadzaam op de percelen goed te blijven opvolgen en tijdig de loonwerker te verwittigen.

Figuur week 36: Evolutie van het gemiddelde droge stof gehalte van kuilmaïs in het LCV netwerk (min. 4 rassen per locatie, aantal locaties verschilt per week)