Voederbieten : waarnemingen bladluizen gestart

Dit bericht werd geplaatst in Nieuws, Praktijkonderzoek, Voederbieten en andere gewassen op .

voederbieten opkomst 2023

Recent werd er gestart met waarnemingen in de voederbieten. Zo werd er in Geel op 19 april gezaaid met Foribo. De opkomst bedroeg op 5 mei zo’n 80%. De bietjes stonden er mooi bij en van plagen was er nog geen sprake.
In het grotere netwerk van zowel voederbieten als suikerbieten kan je de stand van de gewassen en plagen over gans Vlaanderen volgen via de berichten van KBIVB. Schrijf je nu in op hun nieuwsbrief als je de berichten uit eerste hand in je mailbox wil krijgen.

Zo raad men af om insecten al te gaan behandelen in het kiemlobstadium in het eerste bericht. Deze behandeling zou zeer weinig effect hebben. De eerste behandeling wordt aanbevolen vanaf het 2 echte bladstadium ALS de drempel van 2 ongevleugelde groene bladluizen per 10 planten is bereikt. Vanaf dit stadium kunt u behandelen met TEPPEKI of MOVENTO (deze zijn niet toegestaan vóór het 2 echte bladstadium). Beide insecticiden hebben een (tijdelijke) toelating gekregen voor gebruik op bieten, zowel voor voeder- als suikerbieten. Een erkenning voor gebruik op suikerbieten wil immers niet altijd zeggen dat het product ook erkend is op voederbieten.

Daarnaast is het ook aangewezen tijdig de berichtgevingen rond de FAR bespuitingen tegen onkruid op te volgen wil je een geslaagde onkruidbestrijding.

Projectcoördinator: Hooibeekhoeve