Afrijping van de kuilmaïs: situatie op 20 september

Dit bericht werd geplaatst in Nieuws, Praktijkonderzoek op .

Verleden vrijdag zijn opnieuw stalen genomen op de proefvelden in het netwerk voor de opvolging van de afrijping van de silomaïs.

Op praktisch alle locaties zien we een duidelijke stijging van de droge-stofgehaltes. Gemiddeld genomen hebben we op een week tijd 2% DS gehalte gewonnen.  Het droge-stofgehalte van de vroege zaai (objecten gezaaid in april) steeg met 2,0% tot gemiddeld 28,6%. De late zaai steeg met 1,8% tot 28%.  De resultaten van een vroege en late zaai blijven  dit jaar dicht bij elkaar liggen.

 

We hebben de laatste week  gunstig weer gehad. De afgelopen nazomerdagen zullen de maïs goed geholpen hebben om verder af te rijpen. Voor de resultaten van volgende week verwachten we dus minsten een toename van 2% van het gemiddelde DS%. Dit betekent dat meer en meer locaties klaar voor de oogst zullen zijn, zeker de veldjes met vroeg gezaaide LG30218 en Torres.

Het wordt voor de vroeg gezaaide percelen dus stilaan tijd om contact op te nemen met de loonwerker en een oogstdatum te bespreken.

 

afrijpingKM_2092013

 

 

Projectcoördinator: namens LCV: Jurgen Depoorter