Afrijping van de kuilmaïs: situatie op 13 september

Dit bericht werd geplaatst in Nieuws, Praktijkonderzoek op .

Eind van afgelopen week zijn opnieuw stalen genomen op de proefvelden in het netwerk voor de opvolging van de afrijping van de silomaïs.

In de praktijk is er zeer gespreid gezaaid. Dit weerspiegelt zich ook in ons netwerk met zaaidata van 20 april tot 27 mei. Zoals verwacht is de afrijpingstoestand van de maïs even contrasterend.

 

 

Het minder gunstige weer van de afgelopen week heeft voor een vertraging van de afrijping gezorgd. De stengels namen terug wat meer water op zodat het DS% lokaal soms stabiliseerde of terug viel. Het droge-stofgehalte van de vroege zaai (objecten gezaaid in april) steeg met 1,7% tot gemiddeld 26,6%. De late zaai steeg met 1,2% tot 26,2%.  De resultaten van een vroege en late zaai liggen dit jaar dichter bij elkaar dan gewoonlijk.

Gemiddeld genomen zijn de DS% op de meeste plaatsen nog 2 of meer weken verwijderd van de oogst. Op een aantal locaties zoals Schaffen en Tongeren heeft men het hakselrijp stadium echter al (ruimschoots) bereikt. De start van de oogst op lichtere gronden is duidelijk ingezet.  Men moet ook steeds rekening houden met het feit dat de stalen op vrijdag genomen worden en dat de gegevens pas een week later in de pers verschijnen.

 

 

Projectcoördinator: namens LCV: Jurgen Depoorter