Weergaven navigatie

Evenement weergaven navigatie

Vandaag

Bezoekavond proefplatform biologische wintergranen en mengteelten

Burgweg 60, 8647 Lo-Reninge

Het Inagro – proefplatform biologische wintergranen en mengteelten ligt dit jaar aan op het bedrijf van Johan en Isabel Boussemare-Delanote in Lo-Reninge (Pollinkhove). Naast de traditionele rassenproeven in triticale en wintertarwe, is er opnieuw veel aandacht voor mengteelten met veldbonen en erwten. We testen een ruim rassenassortiment, verschillende mengverhoudingen en combinaties, de mogelijke meerwaarde van…

Lees meer…

gratis

TUM ‘Grasklaver, kunstmestbesparend ?’

Bosstraat 183, 3930 Hamont-Achel Bosstraat 183, Hamont Achel, België

Gras is bij uitstek de belangrijkste teelt in Vlaanderen. De oppervlakte permanent en tijdelijk grasland in Vlaanderen bedraagt maar liefst 220 duizend hectaren. Verder liggen er nog 20 duizend hectaren grasklaver aan en ook 1880 hectaren kruidenrijk grasland. Nochtans is er ook bij grasland nog heel wat opbrengst en efficiëntiewinst te boeken. Tijdens dit thematisch…

Lees meer…

Graslandbeheer op het vleesveebedrijf in een ‘veranderend klimaat’. Beveren

Hof van Keulen Fabriekstraat 59, Beveren, België

In het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) dat van start is gegaan op 1 januari 2023 zijn er verschillende maatregelen die betrekking hebben op grasland. Denk maar aan de ecoregelingen ‘behoud van meerjarig grasland’, ‘ecologisch beheerd grasland’ of de agromilieuklimaatmaatregelen ‘tijdelijk naar blijvend grasland’ en ‘kruidenrijk grasland’. Deze types graslanden kunnen een belangrijke rol spelen in…

Lees meer…

Graslandbeheer op het vleesveebedrijf in een ‘veranderend klimaat’. Herk-de-Stad

Wendelenhof Kiezelweg 78, Herk-de-Stad, België

In het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) dat van start is gegaan op 1 januari 2023 zijn er verschillende maatregelen die betrekking hebben op grasland. Denk maar aan de ecoregelingen ‘behoud van meerjarig grasland’, ‘ecologisch beheerd grasland’ of de agromilieuklimaatmaatregelen ‘tijdelijk naar blijvend grasland’ en ‘kruidenrijk grasland’. Deze types graslanden kunnen een belangrijke rol spelen in…

Lees meer…

Proefveldbezoek Proefhoeve Bottelare

Proefhoeve Bottelare Diepestraat 1, Bottelare, Bottelare

HOGENT en UGent nodigen U graag uit voor het jaarlijks proefveldbezoek aan de Proefhoeve Bottelare op woensdag 28 juni 2023 vanaf 13u30 in de Diepestraat 1 te Bottelare. Onder leiding van het Bottelare-team worden de proefvelden bezocht per bus.  Zowel de granen als de maïsproeven komen aan bod.  Thema in de kijker : Mengteelt als…

Lees meer…

Demodag Hansbeke

Proefplatform Agro-ecologie Hansbeke Hansbeke

Sinds 2020 werken Felix de Bousies, ILVO en Alein Peeters aan het eerste agro-ecologische proefplatform in Vlaanderen. Op de 50 ha landbouwgrond testen adviseurs en onderzoekers nieuwe landbouwpraktijken in een financieel rendabel bedrijf. Eén maal per jaar tonen we de geteste praktijken en de wetenschappelijke resultaten aan het brede publiek. Elk jaar zijn er een…

Lees meer…

TUM : wat zijn de voordelen van méteil en grasklaver ?

Zevekote - Gistel Zevekotestraat 30a, Gistel, België

Op donderdag 6 juli om 12.15 u organiseert B3W, de Begeleidingsdienst voor Betere Bodem en Waterkwaliteit, een thematisch uitwisselingsmoment over de mengteelten méteil en grasklaver. Dirk Devreese zette vorig jaar voor het eerst méteil, een mengteelt van granen en vlinderbloemigen. Van de resultaten was Dirk zeer tevreden! Dit jaar legde hij opnieuw een perceel aan. Samen met…

Lees meer…

WeideWijs Slotevent Sint-Gillis-Waas

Ijshoeve De Boey- Sint-Gillis-Waas 11 Groenendijkstraat, Sint-Gillis-Waas, België

Afgelopen 2 jaar liep het project “WeideWijs: Toekomstgericht beweiden in Vlaanderen”, een samenwerking tussen Hooibeekhoeve, Cow Coach, Obs’Herbe en ILVO en 8 deelnemende melkveehouders. Weidewijs wil het draagvlak voor beweiding in Vlaanderen vergroten. Verschillende robotleveranciers en zaaizaadbedrijven steunden het project. Heel wat kennis werd verzameld en die willen we graag met jullie delen.  Hoe pak je…

Lees meer…

5EUR – 10EUR

Proefveldbezoek Farmers’ Benefits : sorghum & maïs-klimboon – Oosterzele

Oosterzele (Rollebaan en Hoek ter Hulst)

Op maandag 11 september 2023 nodigen wij jullie graag uit op de proefpercelen maïs-klimboon en sorghum die aanliggen bij ILVO en HOGent. Er liggen diverse proeven aan: Rassenproef sorghum, Rassenproef maïs-klimboon, Bemestingsproef maïs-klimboon, Onkruidbeheersingsproef maïs-klimboon, Onkruidbeheersingsproef sorghum. We spreken af om 9u30, de exacte locatie stuur ik later door. De proefpercelen liggen te Oosterzele (Rollebaan…

Lees meer…

Maïsdag bij MTS. Schellekens – Borkel en Schaft (Nl) – AFGELAST !!

Wolfsven 28 Borkel en Schaft (Nl)

Dit evenement werd afgelast ! Kom naar onze Maïsmiddag! Speciaal voor alle melkveehouders organiseren wij samen met De Heus Voeders een Maïsmiddag op donderdagmiddag 14 september. U bent van harte welkom bij Mts. Schellekens aan de Wolfsven 28 te Borkel en Schaft Het belooft een middag te worden vol tips en adviezen over maisteelt! Er zijn diverse presentaties…

Lees meer…

Compost in de landbouw: opbrengen brengt op – Geel

Hooibeekhoeve Hooibeeksedijk 1, Geel, Antwerpen

Het nut van het gebruik van compost op landbouwpercelen wordt meer en meer duidelijk. In verschillende proeven werd een verbeterde waterhuishouding of hogere opbrengst aangetoond. Toch is dit (nog) geen algemene praktijk in de Vlaamse landbouw. Tijdens deze demonamiddag belichten we het wetgevend kader, de productie en kwaliteitsgarantie van Vlaco-compost, gaan we dieper in op…

Lees meer…

Gratis

Stalmest uitrijden op grasland

Parochiezaal Olmen Stotert 75, Olmen

Tijdens dit thematisch uitwisselingsmoment van B3W vertelt Maarten D’hondt van Kemp vzw hoe zij de stalmest van hun schapen inzetten om hun graslanden te bemesten. Kom meer te weten over bemesting met stalmest en de voordelen voor uw bodemkwaliteit tijdens dit uitwisselingsmoment. Ook loonwerken Pauwels zal aanwezig zijn, dus stel al je vragen over het…

Lees meer…

Studieavond Voedergewassen en Veehouderij (Tongeren)

PIBO Campus Tongeren-Borgloon Kruissteenweg 323, Tongeren-Borgloon, België

Programma  19u00: Registratie fytolicentie 19u30: Verwelkoming Damien Xhonneux, coördinator PIBO-Campus 19u45: LCV-actueel met onder andere aandacht voor: Aandachtspunten conditionaliteit en IPM. Actualiteiten maïs: Resultaten rassenproeven maïs. Hoe pak ik de bemesting van maïs aan? Tips en tricks bij de onkruidbestrijding in maïs. Vruchtwisseling: Voordelen en aandachtspunten van mogelijke teelten op jouw rundveebedrijf. Femke Moors, onderzoeker akkerbouw PIBO-Campus 21u00: Onkruidbestrijding in…

Lees meer…

Studieavond Voedergewassen en Veehouderij (Eeklo)

polyvalente zaal College ten Doorn Zuidmoerstraat 125, Eeklo, België

Programma  19u30: Registratie fytolicentie 19u45: Verwelkoming Jules Vandevelde, Teeltleider Schoolhoeve College ten Doorn 19u50: LCV-actueel met onder andere aandacht voor: Aandachtspunten conditionaliteit en IPM. Actualiteiten maïs: Resultaten rassenproeven maïs. Hoe pak ik de bemesting van maïs aan? Tips en tricks bij de onkruidbestrijding in maïs. Vruchtwisseling: Voordelen en aandachtspunten van mogelijke teelten op jouw rundveebedrijf. Ellen Versavel, Inagro 21u10: Pauze…

Lees meer…

Studienamiddag Voedergewassen en Veehouderij (Sint-Niklaas)

Agentschap Landbouw en Zeevisserij, Landbouwcentrum en Voedergewassen en LTCW Sint-Niklaas Weverstraat 23, Sint-Niklaas

Programma  13u30: Verwelkoming Peter Vande Moortele, LTCW 13u35: LCV-actueel met onder andere aandacht voor: Aandachtspunten conditionaliteit en IPM. Actualiteiten maïs: Resultaten rassenproeven maïs. Hoe pak ik de bemesting van maïs aan? Tips en tricks bij de onkruidbestrijding in maïs. Vruchtwisseling: Voordelen en aandachtspunten van mogelijke teelten op jouw rundveebedrijf. Marleen Delanoy, Agentschap Landbouw en Zeevisserij 15u05: Pauze 15u10: Handvaten voor…

Lees meer…

Studieavond Voedergewassen en Veehouderij (Poperinge)

AVOWEST/Schipvaarthoeve Schipvaartweg 10, Poperinge, België

Programma 20u00: Verwelkoming 20u05: Hoe bereik je met je bodembeheer een klimaatrobuust teeltsysteem? Hoe omgaan met extreme weersomstandigheden? Koen Willekens, ILVO 21u05: Pauze 21u20: LCV-actueel: met o.a. aandacht voor: Aandachtspunten conditionaliteit en IPM Actualiteiten maïs Resultaten rassenproeven maïs Hoe pak ik de bemesting van maïs aan? Tips en tricks bij de onkruidbestrijding in maïs Vruchtwisseling:…

Lees meer…

Studienamiddag Voedergewassen en Veehouderij (Hoogstraten) afgelast!

VITO Hoogstraten Gravin Elisabethlaan, Hoogstraten

Op dit moment beweegt er heel wat binnen de landbouwsector. Om praktische redenen wordt de studienamiddag op 1 februari te Hoogstraten dan ook geannuleerd. De presentatie LCV-actueel kan u alsnog volgen via de webinar op 19 februari. Meer info hierover vindt u op: https://lv.vlaanderen.be/kalender/webinar-voedergewassen-en-veehouderij. We zullen ook nog een webinar inplannen met de presentatie van Koen Willekens…

Lees meer…

Studieavond voedergewassen en veehouderij (Kruisem)

POC De Kepper Kerkhofweg 4, Kruisem, België

Prgramma  19u45: Verwelkoming Aimé Deconinck 19u50: Resultaten van het EKOPTI-project: Hoe kunnen we eiwit optimaliseren uit grasland? Hoe kunnen we eiwit besparen? Eddy Decaesteker, Inagro 20u30: Bewaren van voederbieten: hoe pak je dat best aan? Joos Latré, Hogent 21u00: Pauze 21u10: LCV-actueel met onder andere aandacht voor: Aandachtspunten conditionaliteit en IPM. Actualiteiten maïs: Resultaten rassenproeven maïs.…

Lees meer…

Studieavond Voedergewassen en Veehouderij (Glabbeek)

Zaal Glazuur Dries 7A, Glabbeek

Programma  19u30: Registratie fytolicentie 19u45: Verwelkoming Marleen Delanoy, Agentschap Landbouw en Zeevisserij 19u50: LCV-actueel met onder andere aandacht voor: Aandachtspunten conditionaliteit en IPM. Actualiteiten maïs: Resultaten rassenproeven maïs. Hoe pak ik de bemesting van maïs aan? Tips en tricks bij de onkruidbestrijding in maïs. Vruchtwisseling: Voordelen en aandachtspunten van mogelijke teelten op jouw rundveebedrijf. Marleen Delanoy, Agentschap Landbouw en…

Lees meer…

Studieavond Voedergewassen en Veehouderij (Bocholt)

PVL - Biotechnicum Kaulillerweg 3, Bocholt

Programma  19u30: Inschrijvingen en groepsindeling 20u00: start vergadering met volgende onderwerpen:  LCV-actueel met onder andere aandacht voor: Aandachtspunten conditionaliteit en IPM. Actualiteiten maïs: Resultaten rassenproeven maïs. Hoe pak ik de bemesting van maïs aan? Tips en tricks bij de onkruidbestrijding in maïs. Vruchtwisseling op een rundveebedrijf: Voordelen en aandachtspunten van mogelijke teelten op jouw rundveebedrijf. Shana Clercx en Sander…

Lees meer…

Studieavond Voedergewassen en Veehouderij (Roosdaal)

Provinciaal Plattelandscentrum Peerenbosch (voorheen Proefcentrum Pamel) Molenstraat 26, Pamel-Roosdaal

Programma  19u45: Verwelkoming Marleen Delanoy, Agentschap Landbouw en Zeevisserij 19u50: LCV-actueel met onder andere aandacht voor: Actualiteiten maïs: Resultaten rassenproeven maïs. Hoe pak ik de bemesting van maïs aan? Tips en tricks bij de onkruidbestrijding in maïs. Vruchtwisseling: Voordelen en aandachtspunten van mogelijke teelten op jouw rundveebedrijf. Thijs Vanden Nest, ILVO 21u05: Pauze 21u15:  Aandachtspunten bij de conditionaliteit in…

Lees meer…

Studieavond voedergewassen en veehouderij (Oostkamp)

De Valkaart A Rodenbachstraat 42, Oostkamp

PROGRAMMA  19u30: Registratie fytolicentie 20u00: LCV-actueel met onder andere aandacht voor: Aandachtspunten conditionaliteit en IPM. Actualiteiten maïs: Resultaten rassenproeven maïs. Hoe pak ik de bemesting van maïs aan? Tips en tricks bij de onkruidbestrijding in maïs. Vruchtwisseling op een rundveebedrijf: Voordelen en aandachtspunten van mogelijke teelten op jouw rundveebedrijf. Ellen Versavel, Inagro 21u20: Pauze 21u40:  Aanbevelingen rond de bestrijding…

Lees meer…

Studieavond voedergewassen en veehouderij (Waarloos)

zaal Berkenhof Waarloos Ferdinand Maesstraat 95, Waarloos, België

Programma  13u00: Verwelkoming Leo Wachters, Voorzitter Landbouwcomice Kontich 13u20:  LCV-actueel met onder andere aandacht voor: Actualiteiten maïs: Resultaten rassenproeven maïs. Hoe pak ik de bemesting van maïs aan? Tips en tricks bij de onkruidbestrijding in maïs. Vruchtwisseling op een rundveebedrijf: Voordelen en aandachtspunten van mogelijke teelten op jouw rundveebedrijf. Aandachtspunten conditionaliteit, IPM en fytolicentie. Marleen Delanoy, Agentschap Landbouw…

Lees meer…

Studieavond voedergewassen en veehouderij (Oostrozebeke)

gemeenschapscentrum "OC Mandelroos" Gemeenteplein 1, Oostrozebeke, België

Programma  19u30: Registratie fytolicentie 20u00: LCV-actueel met onder andere aandacht voor: Aandachtspunten conditionaliteit en IPM. Actualiteiten maïs: Resultaten rassenproeven maïs. Hoe pak ik de bemesting van maïs aan? Tips en tricks bij de onkruidbestrijding in maïs. Vruchtwisseling op een rundveebedrijf: Voordelen en aandachtspunten van mogelijke teelten op jouw rundveebedrijf. Ellen Versavel, Inagro 21u20: Pauze 21u40:  Aanbevelingen rond de bestrijding…

Lees meer…

Studieavond voedergewassen en veehouderij (Webinar)

Programma  20u00: Verwelkoming 20u05: LCV-actueel met onder andere aandacht voor: Aandachtspunten conditionaliteit en IPM. Actualiteiten maïs: Resultaten rassenproeven maïs. Hoe pak ik de bemesting van maïs aan? Tips en tricks bij de onkruidbestrijding in maïs. Vruchtwisseling: Voordelen en aandachtspunten van mogelijke teelten op jouw rundveebedrijf. Gert Van de Ven, Landbouwcentrum voor Voedergewassen, Marleen Delanoy (Agentschap voor Landbouw en…

Lees meer…

Melkveecafé

ILVO DIER Scheldeweg 68, Melle, België

Op dinsdag 28 mei organiseert ILVO haar eigen pop-up zomerbar: het Melkvee Café! Dé plaats voor iedereen actief in de melkveehouderij om doelgericht en efficiënt kennis te vergaren over enkele brandend interessante thema's in de melkveehouderij. Naast een hapje en drankje wordt immers ook de geest van de bezoekers gespijsd! Bezoek de ILVO Proefstal Melkvee en de verschillende info-standjes. In…

Lees meer…

Demonamiddag Erf- en Silosappen Rumbeke-Beitem

Inagro Ieperseweg 87, Rumbeke-Beitem

Om de waterkwaliteit van onze beken en rivieren te verbeteren, wordt op vele fronten gewerkt. De landbouwsector heeft al heel wat inspanningen geleverd in het kader van de waterkwaliteit, waaronder het beperken van diffuse verliezen vanuit landbouwpercelen. Op het niveau van erf- en silosappen kunnen er echter nog verdere stappen genomen worden om de waterkwaliteit…

Lees meer…

Infomoment eindevaluatie project 101ha Kruidenland

Koeknuffelen Aarle 92, Poppel, België

RURANT nodigt u, samen LATitude en de Hooibeekhoeve graag uit voor een infomoment over het project “101 hectare kruidenland”. Waar: Koeknuffelen Aarle 92 2370 Poppel Ravels Wanneer: woensdag 5 juni van 13.30u tot 16.30u Voor wie: landbouwers met gronden in LEADER Kempen Oost (Ravels, Oud-Turnhout, Arendonk, Retie, Dessel, Balen, Mol.Geïnteresseerden van buiten het gebied zijn…

Lees meer…

Demonamiddag Erf- en Silosappen Geel

Hooibeekhoeve Hooibeeksedijk 1, Geel, Antwerpen

Om de waterkwaliteit van onze beken en rivieren te verbeteren, wordt op vele fronten gewerkt. De landbouwsector heeft al heel wat inspanningen geleverd in het kader van de waterkwaliteit, waaronder het beperken van diffuse verliezen vanuit landbouwpercelen. Op het niveau van erf- en silosappen kunnen er echter nog verdere stappen genomen worden om de waterkwaliteit…

Lees meer…