Hittestress ook bij maïskuilen? Leer hoe je broei voorkomt en nog veel meer

Dit bericht werd geplaatst in Maïs, Nieuws, Praktijkonderzoek, Voorlichting en getagd , op .

De laatste jaren hebben de weersomstandigheden een sterke invloed gehad op de teelt en de bewaring van kuilmaïs. Langdurige droogte en hitte verstoorden geregeld de ontwikkeling en afrijping van maïs. Ook hitte bij het inkuilen is lastig. Het uitgebreid netwerk Schatting oogstdatum van het Landbouwcentrum voor voedergewassen LCV toont duidelijke verschillen in afrijping tussen jaren met en zonder hittestress. In dit kader voerden we het demonstratieproject Hittestress bij maïskuilen uit waarbij we landbouwers helpen om met veranderende weersomstandigheden om te gaan. In een samenvattend artikel schetsen we de problematiek en geven we tips.

Maar er is nog een pak informatie beschikbaar met heel wat tips & tricks voor een betere maiskuil van afrijping tot uitkuilen. Zo maakten we een handige tool onder de vorm van een rekenblad om de uitkuilsnelheid te berekenen bij een sleufsilo of een grondsilo op basis van de ingeschatte kuildichtheid, de kuilafmetingen, het aantal te voederen dieren en de hoeveelheid kuilvoeder in het rantsoen. Gebruik dit instrument om het broeirisico in te schatten en te verkleinen. Je vind de tool terug in het menu van deze website onder ‘Tools‘.

De resultaten die we verzamelden werden verwerkt in informatiefiches. Klik op de tegels om de informatiefiches over het onderwerp dat je aanbelangt te openen of downloaden:

Download je liever de volledige info : deze werd verzameld in een eindbrochure, inclusief alle infofiches.

Wil je meer beeld en uitleg dan zijn er de opnames van de webinar. We splitsten de webinar gemakshalve in 3 delen die je via de knoppen hieronder kan starten (Youtube).

Het project werd uitgevoerd door LCV vzw, Hooibeekhoeve, Inagro, Proefhoeve Bottelare HOGENT-UGent en gefinancierd door het Departement Landbouw en Visserij.

Projectcoördinator: Hooibeekhoeve