Droogte en hitte maakt maïs sneller (nood)rijp

Dit bericht werd geplaatst in Nieuws, Praktijkonderzoek op .

Mais begint onder normale omstandigheden vanaf half-eind augustus af te rijpen. Dit jaar is er door de droogte en de hoge temperaturen in heel wat regio’s nauwelijks sprake van het natuurlijk afrijpingsproces. De plant verdroogt en bij heel wat planten ontbreekt een kolf. Waar er wel een kolf is gevormd is deze doorgaans maar voor deel gevuld door de gebrekkige bevruchting. In sommige delen van het land (oa Noord Limburg) is men dan ook aan de ‘nood’oogst begonnen.

Voor LCV volgen verschillende partners over Vlaanderen de afrijping van een 4-tal maïsrassen op. De locatie Bocholt (PVL) is koploper en men mat er reeds op 3/8 drogestof gehaltes boven de 30%. Ook op andere locaties is de maïsplant reeds droog voor de tijd van het jaar:

En hoe zit het in de rest van Vlaanderen? Daar waar er kolf aanwezig is in de maïs is deze nog volledig in melkrijp stadium. In PIBO waar op 1/6 nog 60 l en op 8/6 nog 12 l neerslag is gevallen sprak men vorige week van opkrullende bladeren maar denkt men helemaal nog niet aan oogsten. In Poperinge hebben ze vrijdag 27/7 hevige neerslag in combinatie met hevige rukwinden gehad. Doordat de wortels in de droge grond niet vastgeregend zitten is er vrij veel legering, sommige percelen lagen er platgewalsd bij.

Indien er kolf aanwezig is en deze (deels)gevuld is, is wachten op afrijping ervan aangewezen, om toch nog wat voederwaarde in de kuil te krijgen. Indien de maïs geen kolf bevat en lager staat dan 1 meter : overweeg dan om de maïs te vernietigen in plaats van hakselkosten te betalen. Zaai in dit geval zo snel mogelijk een groenbemester of gras in, als de omstandigheden het toelaten.

Laten we hopen dat de beloofde regen zorgt voor een kentering en de kolven zich nog wat kunnen vullen.