Voederbieten

Dit bericht werd geplaatst in Nieuws, Praktijkonderzoek, Voederbieten en andere gewassen op .

zaaien voederbieten

Volg de situatie in de bieten op de voet via de berichten van KBIVB. LCV breide met steun van de Vlaamse overheid de samenwerking met KBIVB bij het waarnemingsnetwerk voederbieten sterk uit. Via waarnemingen op nog meer locaties laat dit toe om gerichter insecten of schimmels aan te pakken volgens het IPM-principe.
Dat voederbieten een teelt is die leeft bewijst ook de Facebookgroep Voederbietenboeren. Hierin delen landbouwers, loonwerkers en voorlichters hun ervaringen en kennis. Aarzel niet om er lid van te worden en deel je passie voor deze kleine teelt.
Voederbieten staan garant voor een hoge voederwaarde opbrengst en zijn een smakelijk voeder. Bovendien is het een klimaatrobuuste teelt, die zich goed herpakt na extreme weersomstandigheden. Door hun lang groeiseizoen benutten ze lang en dus veel stikstof met als resultaat een laag stikstofresidu. Ideaal dus om als (melk)veehouder te gebruiken in je vruchtwisseling!
De teelt mag dan ook rekenen op steeds meer interesse van de landbouwers. Het Vlaamse areaal steeg op 5 jaar tijd van 2760 ha (in 2014) naar 3443 ha (in 2019).
LCV leverde al heel wat informatie over de teelt en het vervoederen o.a. de teeltfiche en resultaten van een voederproef met een mengkuil van versneden voederbieten en perspulp. Ook de mogelijkheden van nog andere mengpartners worden beschreven in de brochure inkuilen van voederbieten.